A Homo sapiens párhuzamos létformái
Szórakoztató tudományos színház

 

Vacuum Nights
a Vákuum TV
Szórakoztató tudományos
színházi projektje
2000.07.08.
Városligeti Mûjégpálya

 

 

 
 

Vákuum Tv a Városligeti Műjégpályán

A Vákuum Tv nem egy hagyományos értelemben vett televíziós csatornát jelent, hanem egy élő showműsort, amely 1994 és 1997 között a kilencvenes évek legnépszerűbb szubkulturális szórakozóhelyén, a Tilos az Á-ban működött. Bár a műfaji besorolás (interaktív színház, videó kabaré, élő TV) felesleges, mégis azt mondatnánk, hogy a Vákuum Tv egy olyan modern kabaré, ahol keveredik a színház a videóval, a performance a televíziózással, a játék a művészetekkel, és ezáltal a szórakoztatásnak olyan különleges elegyét képviseli, amely ma is egyedülálló kísérletnek számít. A Vákuum Tv a tévénézés magányos, otthonhoz kötött házi szertartását egy óriási, színpadon felállított televízió díszlet segítségével közösségi televíziózássá formálta.

A Vákuum TV 2000 nyarán két egész estés szórakoztató, tudományos-színházi előadást rendez a Városligeti Műjégpálya teraszán. A projekt korunk aktuális technikai újításait és problémáit kívánja újszerű módon, vicces színházi formában a közönség elé tárni. A Vákuum Tv a 100 évvel ezelőtti Uránia Tudományos Színház koncepcióját ülteti át a mába és megnyitja az utat egy egészen újfajta szellemi utazás előtt. Embergépek, virtuális szervezetek és robotok július 8-án a Városligeti Műjégpályán Az első előadás témája: a homo sapiens párhuzamos létformái.

A Vákuum Tv kísérletet tesz arra, hogy a valóságban is bemutassa azt, amiről a széles közönségnek eddig szinte fogalma sem volt, július 8-án az emberi testet még bátran vállaló egyedek kezet ráznak a cyborgokkal és találkozóra hívják a robotokat, az embergépeket. A műsor sztárvendége a readingi egyetem kibernetika professzora, Kevin Warwick lesz. Az ember, akit a világ egyszerűen csak Cyborg 1.0-ként ismer, 1998-ban megtette az első lépést a cyborggá válás felé és sikeres chipbeültetést hajtott végre saját magán. Az élő internetes video kapcsoláson keresztül a professzor válaszolni fog minden kérdésre és reagál azokra a témákra, amelyeket a Vákuum Tv munkatársai kifejezetten az ő számára vetnek fel. A Vákuum Tv előadásán megnézhetik, hogyan restaurálnak a nanobotok egy XVII. századi festményt, megízlelhetik, milyen a pornó a cybertérben, és megtudhatják, hogyan ébrednek tudatukra a virtuális szervezetek.

 

 
Sound and Vision
Dance and Hyperpublic

És persze a Vákuum Tv munkatársai nem csupán egy másfélórás előadásra, hanem egy egészestés komplex szórakozásra hívnak mindenkit, vagyis a Vákuum Est a show után egy sound and vision partyban folytatódik... Vákuum Tv július 8-án és augusztus 26-án a Városligeti Műjégpályán
...